Probleme comune în printarea 3D. Partea 1

1. Lipsa filamentului

Care este problema?

Modelul este parțial printat, duza nu mai extrudează filament, însă imprimanta își continuă printarea. În unele cazuri, imprimanta se află în stare de pauză după ce o porțiune din model a fost printată. O încercare de a rezuma printul tot nu are efect.

Ce cauzează această problemă?

Unii producatori de imprimante fie incorporează filamentul în designul imprimantei, fie acesta este ascuns în partea din spate. Astfel, când materialul de printatare este finalizat, imprimanta se comportă în două moduri după caz:

 • Dacă există detecție de filament, imprimanta se va pune în pauză și asteaptă introducerea unei noi role de filament.
 • Daca nu există detecție de filament imprimanta va printa în continuare, însă deoarece nu mai există material, obiectul va fi printat parțial.

Imprimantele Bitmi prezintă funcție de detecție a filamentului și asta aduce un plus de valoare în domeniul printării 3D deoarece ajută la salvarea timpului și a banilor. Deoarece imprimanta se pune în pauză, printul nu mai trebuie reluat iar materialul este salvat.

Soluție?

Aruncă o privire asupra rolei de filament și vezi dacă aceasta mai are material. Daca nu, inlocuiește rola consumată cu una nouă.


2. Duza prea apropiata de suprafața de printare

Care este problema?

În ciuda faptului că există filament și imprimanta efectuează mișcările normale de printare, nu se depune material pe suprafața de printare sau se depune prea puțin. De asemenea, auzim un sunet ca un click de la extruder.

Ce cauzează această problemă?

Cea mai comună cauză este că duza de printare se află mult prea aproape de suprafața de printare. Astfel, nu mai există spatiu fizic pe unde plasticul sa poata fi extrudat. În cel mai rău caz, se poate ca rotița extrudorului să roadă filamentul, astfel acesta trebuie scos și reintrodus o noua bucată.

Soluție?

Există 2 metode prin care putem rezolva această problemă.

 1. facem o renivelare a suprafeței de printare
 2. utilizăm functia Babystep Z ce poate fi gasită în meniul Tune în timpul printării ( pentru Bitmi 2 și Bitmi 2+) . Această funcție ne ajută să ajustăm cu o precizie de până la 5 microni distanța dintre duză și suprafață. Astfel, în majoritatea cazurilor nu mai este necesară oprirea printării și renivelarea patului.

3. Filamentul nu se lipește de suprafață

Care este problema?

În momentul în care incepe printarea, observăm că plasticul nu face  bine contact cu suprafața de printare. Uneori observăm că filamentul extrudat are tendința să se lipească de duza de printare.

Ce cauzează această problemă?

Există 2 cauze principale ce duc la apariția acestei probleme:

 • duza este prea depărtată de suprafața de printare, astfel este imposibil ca plasticul sa fie bine depus.
 • suprafața de printare prezintă praf sau urme de grasime de pe mână.

Soluție?

Există 3 soluții care cu siguranță vor rezolva această problemă rapid.

 1. spală bine suprafața de printare cu apă (pentru sticla) sau cu alcool izopropilic (pentru alte suprafețe de printare)
 2. utilizează spray fixativ sau alte soluții de pe piață (dimfix, 3dlac etc.) și depune un strat pe placă
 3. fă o nivelare a patului dacă distanța este prea mare iar daca nu, utilizează funcția Babystep Z din meniul Tune.

4. Extrudor blocat

Care este problema?

În momentul în care începe printarea, observăm că plasticul nu face  bine contact cu suprafața de printare. Uneori observăm că filamentul extrudat are tendința să se lipească de duza de printare.

Ce cauzează această problemă?

Există multi factori care pot influența procesul de extrudare a filamentului. Cea mai usoară cauză ar fi că duza să fie infundată. Asta se poate datora faptului că printăm cu plastice precum ABS sau Nylon ce necesită o temperatură ridicată de printare iar apoi vrem să printam cu PLA. Deoarece ABS-ul are o temperatură de topire între 240-260°C iar PLA-ul intre 200-220° se poate întâmpla ca în interiorul duzei să se formeze un dop ce nu lasă plasticul cu punct de topire mai mic să poată fi extrudat.

O altă cauză mai serioasă este atunci când se adună prea mult plastic topit în interiorul extrudorului. Astfel, se formează un dop mai sus de duză.

Aceste două probleme duc în mod indirect la o a treia. Atunci cand filamentul nu poate fi împins prin duză, rotița de la extruder ce împinge filamentul va continua să sape în acesta până când filamentul va fi rupt.

Soluție?

Nu există o rezolvare usoară în acest caz. În funcție de gravitatea problemei, aceasta poate fi rezolvată de către un utilizator neexperimentat  într-un interval de timp între 10 minute și 2 ore.

Primul pas pe care trebuie să-l faci este să eliberezi arcul de compresie al levierului ce ține filamentul pentru a avea acces la rotița extrudorului. Înlătură orice bucată rămasă de filament din extrudor și curăță bine rotița cu ajutorul unei perii. Aceasta prezintă crestături iar resturile de filament se pot depune cu ușurință între acestea.

Încălzește duza de printare cu ajutorul funcției Preheat și desfileteaz-o cu ajutorul unui patent.  Cu ajutorul unei torțe de gaz și al unui ac de acupunctură sau liță de cupru (aproximativ 0.3mm diametru) curăță bine duza și asigură-te că aceasta nu mai este obturată.

Dacă în acest moment introduci o bucată de filament prin partea superioară a extrudorului și nu iese prin partea de jos, înseamnă că dopul de plastic se află mai sus de duză. În acest caz desfă tot extrudorul și curață bine canalul prin care trece filamentul (denumit heatbreak). După ce montezi totul la loc ar trebui ca plasticul să poată fi extrudat fără probleme.


5. Extrudare oprită în mijlocul printării

Care este problema?

Dintr-un anumit motiv, extrudorul a încetat din a mai scoate plastic topit prin duză chiar dacă temperatura de extrudare este cea potrivită.

Ce cauzează această problemă?

Deși printarea a decurs cu succes până la un anumit moment dat, acum vedem cum imprimanta se mișcă pentru a crea obiectul însă plasticul nu mai iese din duză. Această problemă poate fi cauzată din 3 mari motive:

 1. Filamentul s-a terminat, imprimanta neavând senzor de filament
 2. Filamentul a fost rupt de către rotița extrudorului deoarece arcul de presiune a levierului a fost prea tensionat
 3. Duza sau heatbreak-ul extrudorului s-a înfundat.

Soluție?

 • Verifică dacă există filament de printare
 • Verifică dacă filamentul a fost rupt de către rotița extrudorului
 • Verifică dacă există filament blocat în duză sau heatbreak

Concluzii:

 • Întotdeauna utilizează filamente de bună calitate
 • Feliază modelul ce urmează a fi printat cu setările date de producătorul imprimantei
 • Asigură-te întoteauna că primul strat de plastic arată bine și este depus uniform pe suprafața de printare
 • După utilizarea filamentelor cu punct de topire înalt, efectuează o extrudare manuală cu un filament ce are punct de topire mai jos
1 COMMENT
 • A WordPress Commenter

  Hi, this is a comment.
  To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
  Commenter avatars come from Gravatar.

Comments are closed.